© Arie van Genderen, december 2016

gemaakt: er kwam niets uit en het bedrijf Natufood zou wel eens laten zien hoe het allemaal moest. Dat weten we dan

inmiddels. Handel is handel, geen gezeur meer met biologiese produkten, maar reform (= verneuk'-)kwaliteit tegen konkurrerende prijzen. En Natufood groeit tegen de verdrukking in, maar gelukkig nauwelijks in de echte alternatieve winkels.

Over Yakso schreven we al zo uitgebreid in ons vorige nummer dat ik het hier laat bij de verwijzing: `zie DAK 1/84`.

In het algemene deel van deze story heb ik al aangestipt dat er allerlei producenten zijn die hun eigen produkten (soms voor een deel) verdelen. Het betreft hier bakkerijen, imkerijen (honing etc), pastamakerijen e.d. Die direkte levering wordt vaak gemotiveerd met de opmerking dat het direkte kontakt met de winkelier zo belangrijk is of dat de verdelers zulke hoge marges vragen zodat de produkten zo duur worden.

Wat deze heren en dames dan wel vergeten is dat het

kontakt met de winkelier sowieso minimaal is (parkeer-problemen, wisselende mensen achter de kassa) en dat de marges van de verdelers steeds hoger worden naarmate meer bedrijven zelf gaan verdelen.

Voor sommige winkeliers en konsumenten die dichtbij de producent wonen kan het zelf verdelen of afhalen misschien interessant zijn, maar de mensen die verder weg wonen betalen op de lange duur uiteindelijk het gelag.


Arie van GenderenHome page Previous (left)

Omslag van de brochure, samengesteld bij het

tekenen van het Federatie contract.

Praatsessies


Er werd veel vergaderd die eerste jaren van het ontstaan van het EKO-circuit. Hierna wat notulen van mijn hand, gemaakt naar aanleiding van een praatweekend in de Volkshogeschool Kerk en Wereld te Driebergen. Februari 1980. Ik heb de scans vanwege de leesbaarheid in een fotoalbum geplaatst. Via de volgende link is het in te zien:


https://myalbum.com/album/LiXXcB6sbIFQ


Prsentatie van de eerste versie van de EKO-richtlijnen en tevens het EKO-manifest. Werd uitgezonden via de VARA-radio.